Wanneer je ouder bent, of een ouder wordt, wil je natuurlijk het allerbeste voor je kind. Iedere ouder is op zoek naar een wereld waarin zijn of haar kleine gelukkig is op kan groeien. In deze blog vertel ik je over een paar punten die ervoor kunnen zorgen dat de wereld waarin jouw kindje opgroeit steeds een beetje veiliger wordt. Lees je mee?

Jij en je partner

Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jij en je partner op één lijn zitten wat betreft de opvoeding van het kind. De opvoeding zal de basis van jouw kindje vormen. Wanneer jullie zelf nog met persoonlijke of relationele problemen worstelen, is het handig om deze te verwerken voordat de kleine er is, of dit te doen wanneer de kleine er is maar op een discrete manier. Op die manier voorkom je dat jullie problemen de problemen van jullie kindje worden.

Het huis in gereedheid

Als er een kleine opkomst is, moet er een hoop gebeuren. Zo moet er natuurlijk een kinderkamer in gereedheid worden gebracht. Maar denk ook aan de rest van het huis. Een kleine baby zal nog niet meteen van hot naar her kruipen, maar zodra de baby wat ouder wordt, gebeurt dat wel en dan moet het huis wel babyproof gemaakt zijn. Dit betekent dat er geen dingen zomaar om kunnen vallen, en er ook geen harde randen zijn waar de baby zich tegen kan stoten. Om maar een paar punten te noemen.

Gezondheid en veiligheid

Dan is er nog de gezondheid en daarmee ook de veiligheid van het kindje zelf. Gezondheid en veiligheid hebben veel met elkaar te maken. In Nederland bestaat een programma dat ervoor zorgt dat kinderen tegen bepaalde ziektes worden ingeënt. Dit heet de BMR vaccinatie. Lees je hier goed over in als ouder, dan weet je wanneer je verwacht wordt voor de vaccinatie en waar deze precies tegen beschermd. Ook wanneer je je kleine mee op reis neemt, is het belangrijk dat je deze vaccineert voor bepaalde ziektes. Bijvoorbeeld voor hepatitis A.

De drie v’s

Als laatste wil je natuurlijk dat jouw kindje opgroeit met, en, ruimte krijgt voor de 3 v 's. Dit zijn veiligheid, vrijheid en vragen. Je kindje moet vrij zijn om de vragen te kunnen stellen die hij of zij heeft. Daarnaast moet het veilig kunnen rondwaren in de wereld waarin hij of zij bestaat en ook de vrijheid ervaren om die wereld te ontdekken.