Iedereen gaat wel eens naar de tandarts. Althans, in een ideale wereld gaat iedereen wel eens naar de tandarts. Nog steeds zijn er veel mensen die de tandarts vermijden vanwege hoge kosten of geanticipeerde pijn. Voor mensen die liever niet naar de tandarts gaan leggen we in dit artikel uit wat je kan verwachten en waar je op moet letten bij het uitzoeken van een tandarts.

Waar je op moet letten

In Nederland zijn verschillende tandartsen te vinden, die elk hun eigen specialisaties en aanpak hebben. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij een tandarts die gespecialiseerd is in orthodontie, of juist in implantaten. Het is daarom belangrijk om te weten wat je zoekt voordat je een tandarts kiest. Een van de belangrijkste dingen om te overwegen is de locatie van de tandarts. Als je bijvoorbeeld in Den Haag woont, is het gemakkelijker om naar de tandarts den haag te gaan voor regelmatige controles. Ook is het handig als de tandarts makkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer. Het is verstandig om te kijken naar de praktijkvoering van de tandarts. Zoek bijvoorbeeld naar een tandarts die gebruik maakt van moderne technologie, zoals digitale röntgenfoto's of laserbehandelingen. Dit kan het genezingsproces versnellen en het comfort verhogen tijdens de behandeling.

Wat kun je verwachten

Er zijn veel verschillende behandelingen die je bij een tandarts kunt ondergaan. Een doorsnee periodieke controle bestaat voornamelijk uit preventieve handelingen. De tandarts kan je tanden en mond grondig inspecteren om te kijken of er problemen zijn die opgelost moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld een professionele tandenreiniging zijn, of het aanbrengen van fluoride om gaatjes te voorkomen. Als je gaatjes hebt, kan de tandarts deze vullen met een gebitvulling. Dit is een kleine hoeveelheid materiaal dat wordt gebruikt om het gaatje op te vullen en het gebit te herstellen. Als je een ontsteking hebt in het tandvlees of in de wortel van een tand, kan de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Hierbij wordt het ontstoken gebied in de tand schoongemaakt en afgedekt met een vulling om verdere beschadiging te voorkomen. Als een tand of kies erg beschadigd is, kan de tandarts een kroon aanbrengen. Dit is een beschermend deksel dat om de tand of kies wordt geplaatst om deze te beschermen en te herstellen. Als je tanden of kiezen scheef staan, kan de tandarts (als deze ook gespecialiseerd orthodontist is) een beugel aanbrengen om ze op hun plaats te brengen. Dit kan zowel bij volwassenen als bij kinderen gebeuren.